VI. Haloterapinin (Kuru Tuz Aerosol Tedavisinin) Etki Mekanizmaları
Solunum Yolu Rahatsızlıklarında
Bilimsel literatüre önemli katkıları olan Prof. Dr. Olha. I. Lemko ve Prof. Dr. Ivan S. Lemko’nun yayınlarında yer alan aşağıdaki diyagram bu konuyu çok güzel açıkladığı düşünülerek alıntı yapılmıştır. 9
Klinik çalışmalara göre kuru sodyüm klorür aerosolün (haloaerosolün) solunum yollarında etkili olduğu anlaşılmıştır.
Haloaerosolün fiziksel özelliklerinin tedavide büyük önemi vardır. Solunabilir parçacıkların kompozisyonunun uygun olması solunum ağacının en derin noktalarına kadar etki etmesini sağlamaktadır. Hiperozmolaritenin 3 yönü vardır: Aerosolün yüzey enerjisinin yüksek olması, parçacıkların negatif yükle yüklenmesine sebep olmakta; bu da solunum epitelindeki siliyaların / süpürgemsi uçların uyarılmasını (mukokinetik etki) sağlamaktadır.
Hiperozmolaritenin ikinci yönünde ise; inhale edilen kuru tuz partiküllerinin, bronş ağacının içindeki mukusta yoğunlaşması mukusu sulandırmakta (mukolitik etki) ve yabancı maddeleri sünger gibi kendisine çekmektedir (absorban etki) ve böylelikle balgamla birlikte vücuttan atılmasını kolaylaştırır. Mukokinetik etkinin de bu mekanizmalara katılımı sayesinde; öksürüğün ekspiratuvar akım hızını artırması suretiyle yapışkan salgıların bronş mukozasından sökülüp atılması kolaylaşır.
Üçüncüsü olan biyolojik aktif maddelerin uzaklaştırılmasını nasıl olduğuna gelirsek: Lokal immün (salgısal IgA ve laktoferrinin bronş ve farenks salgılarında artması) ve metabolik (seratonin salgısının normalleşmesi, bronkoalveoler lavaj sıvısında daha önceden yükselmiş olan katekolamin, seratonin ve histaminin seviyesinin düşmesi) süreçleri üzerindeki müsbet etkisiyle sağlanmaktadır. Böylelikle bronkospazm azaltılmış ve / veya ortadan kaldırılmış, ayrıca çok koyu yapışkan olan mukus salgısı da uzaklaştırılmış, yerine normal mukus gelmiş olmaktadır.
Bakterisit etki ise birkaç yolla gerçekleşmektedir. Bronş mukozasında kolonize olmuş fırsatçı mikrofloranın direkt bakterisit etkiyle eliminasyonu, bakteriyostatik etki, fagositer hücrelerin solunum yollarında artması sayesinde fagositik aktivitenin (makrofaj faaliyetinin) artması, ayrıca yukarıda bahsedilen lokal immün ve metabolik süreçler üzerindeki olumlu etkisi sayesinde gerçekleşmektedir. Böylelikle bronş ağacındaki “sanatoryum etkisi” sağlan-maktadır.
Buraya kadar anlatılan mekanizmaların sonucunda bronşlardaki inflamatuvar süreçlerin yatıştırılması ve mukoza bağışıklığının iyileştirilmesi, ayrıca bronş obstrüksiyonunun azaltılması, bronştaki çarpık seyreden yeniden yapılanmanın (‘remodelling’in) durdurulması, akciğerdeki ventilasyonun ve gaz değişiminin iyileşmesi mümkün olmaktadır.
Dokudaki hipoksinin azalması, oksidatif stres yoğunluğunun azaltılması ve metabolik bozuklukların düzelmesi, bronştaki inflamatuvar süreçlerin yatışması ile beraber sistemik inflamatuvar süreçlere de olumlu etki yapmaktadır. Ayrıca lokal immünitenin, dolayısıyla, bağışıklığın doğal süreçlerinin etkinliğinin artması, vücut direncinin artmasına katkıda bulunmaktadır. Pulmoner damarlardaki hipoksik vazokonstrüksiyonun azalması suretiyle pulmoner hipertansiyon hafiflemesi mümkün olmaktadır.
Böylece, hasta kliniğinde iyilik halinde bir stabilizasyon gerçekleşmektedir.
Bütün bu mekanizmalar dinamik klinik verilerle (spirometri sonuçları, bronkodilatör testler, bronş hiperreaktivitesinin ekshale havadaki nitrojen oksit (FeNO) düzeyi ölçümü ve yaşam kalitesi skorlarıyla (PAQLO) değerlendirilmesi, balgamın selüler ve kimyasal kompozisyonundaki değişikliklerin ölçüldüğü laboratuvar indeksleriyle) kanıta dayandırıldığı, bu konuda yapılan çalışmalarla ortaya konulmuştur.
Deri Hastalıklarında:
Kontrollü tuz tedavi oda ortamında kalmanın deriyi temizleyici ve pozitif etkisi vardır. Ayrıca deri üzerindeki koruyucu tabakanın üzerinde bulunan mikrofloranın kompozisyonunu bakteriostatik, antiödematöz ve antiinflamatuvar etkileri sayesinde normalleştirir. Deri hücresindeki koruyucu özellikleri belirleyen iyon kanallarının aktivitesini ve elektrofizyolojik etkiyi artırır. Deri mikrosikülasyonuna olumlu etki ettiği ve hücre membran aktivitesine yardımcı olduğundan, dermatolojik ve kozmetolojik uygulamalarda faydalanılmaktadır.
Haberler
Prof. Dr. Harun Çiftçi
Çankırı Karatekin Üniversitesi rektörümüz Sn. Prof. Dr. Harun Çiftçi ile birlikte "Daha Sağlıklı Bir Nefes" programı 1. grup hastalarına...
Prof.Dr. Zeki Müfit Karagülle
Temmuz 2024`te Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Prof. Dr. Zeki Müfit Karagülle ile TUZ TETAPİSİ üzerine istişare toplantısı yaptık.
Daha Güçlü Bir Nefes
Derneğimiz, "DAHA GÜÇLÜ BİR NEFES" projesinde yer almaktadır.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, sosyal sorumluluk bilinciyle gerekli imkan ve altyapıyı, hastalara ve çalışma
hedeflerine tahsis etmiştir.
Çankırı Yeşilay Şubesi
Çankırı Yeşilay Şubesinde proje çalışma grubu toplantısına katıldık.
Detayları Çankırı Valiliğince duyurulacak olan programla, Tuz terapisinin geniş solunum yolu hasta grubuna
uygulamalı örnekleriyle duyurulması planlanıyor.
Her Yönüyle Tuz
Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri, “Her Yönüyle Tuz” dersi kapsamında Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümünde bulunan Haloterapi Ünitesinde, tuz terapisi uygulamaları hakkında bilgi ve eğitim aldılar.